Monday, 18 November 2013

Cegah kanser melalui diet pemakanan yang sihat.

haii...smoga ceria n sihat 2 selalu..bile sebut pasal kanser,ape yg uoll rase? takut kan..lagi2 org macam saye ni yg keje kat bhgian kesihatan,sentiasa tgk penyakit2 yg ade kt wad tu n seriously,kanser adalah salah satu drpdnye...kanser usus,kanser perut, kanser esofagus, kanser payudara, kanser rahim dan mcm2 lagi laa..bykkan...kdg2 kite terpikir bagaimana kanser ni boleh berlaku dan mcmane nak elakkan drpd berlaku..

kanser serviks atau kanser rahim..kanser kedua penyebab kamatian wanita


ok..salah satu cara utk elakkan kanser drpd terus merebak adalah dgn melalui pemakanan kita...yezzzaaa sy tau zaman sekarang ni ramai suka fast food n mknan ringan...sy ade terbaca kt paper x ingat tarikh bile, seorang wanita ni dpt barah payudara sbb die suke sgt makan junkfood, atau org kate 'cekedis'..bahayakan..bukan x boleh makan langsung tp berpada la...bende baik pun kalau makan byk sgt pun memudaratkan kesihatan..

saya nak kongsi maklumat berkenaan amalan diet boleh mencegah daripada kanser..sy amik artikel ni melalui harian Metro bertarikh 29 Sept 2013..semoga memberi manfaat kepada semua :) <3<3<3

Diet seharian kita terdiri daripada karbohidrat spt mi, nasi dan roti, buah2an dan sayur2an, protein spt daging dan ikan, produk tenusu serta lemak. Pola pemakanan seseorang individu boleh memberi impak yg besar terhadap tahap kesihatan individu tersebut. Menurut kajian Dana Penyelidikan Kanser Dunia, dianggarkan sebanyak 30%-40% risiko utk mendapat pelbagai jenis kanser boleh dicegah melalui diet yang sihat. 

KELAS MAKANAN DAN KESANNYA TERHADAP KESIHATAN.


  1. KARBOHIDRAT - sering dinilai melalui bacaan indeks glisemik (G.I). G.I adalah ukuran berapa pantas 50g karbohidrat akan meningkatkan paras glukosa dalam darah. Melalui kajian yg telah dijalankan oleh Bingham pd tahun 1987, semakin tinggi nilai G.I, semakin banyak insulin yg akan dirembeskan utk membantu mengangkut glukosa ke dalam sel. Akibatnya? Paras glukosa dalam darah jatuh kembali secara mendadak dan otak akan mula berfikir bahawa badan kekurangan sumber glukosa. Otak akan hantar isyarat bhw badan kekurangan tenaga dan faktor ini mendorong kita utk makan lebih banyak. 
    • makanan yg mempunyai G.I yg tinggi adalah seperti gula (105), nasi lemak (90), teh tarik (79), nasi putih(72) dan roti canai (71). Makanan dgn G.I yg tinggi ini jika diambil secara berlebihan akan merosakkan metabolisme glukosa dlm badan dan akan menyumbang kepada diabetes. Kajian-kajian oleh penyelidik-penyelidik luar spt Colangelo, Coughlin dan rakan2 pada tahun 1997-2004 telah mendapati pesakit diabetes mempunyai risiko yg sgt tinggi  utk mendapat kanser usus, kolorektal,dan pankreas. Oleh itu makanan yg mempunyai nilai G.I yg tinggi perlu dihindari khususnya bg pesakit diabetes bg mengurangkan risiko utk mendapat kanser.
    2.  LEMAK - diet yg tinggi lemak boleh menyebabkan obesiti yg merupakan faktor 
        penyumbang kepada beberapa jenis kanser spt kanser usus, perut, pankreas dan 
        kolorektal. Melalui penyelidikan yg dijalankan oleh Eugenia E. Calledan rakannya pd 
        tahun 1998, kadar kematian yg tinggi telah dicatatkan bg pesakit kanser yg 
        mempunyai masalah obesiti berbanding pesakit kanser yg mempunyai berat badan yg 
        normal. Pengambilan lemak yg berlebihan turut meningkatkan risiko utk mendapat 
        kanser payudara, kanser serviks, ovari dan prostat kerana lemak yg berlebihan akan 
        mengganggu keseimbangan hormon pembiakan dlm badan. Oleh itu, pengambilan 
        lemak tepu yg biasanya terdapat di dalam aging dan bahan tenusu perlu dikurangkan 
        dan boleh digantikan dgn lemak tak tepu seperti kacang, avocado, buah zaitun dan 
        bijian.

    3. PROTIN - pada tahun 2013, terdapat 26 kajian telah dilaporkan di dalam laman web 
        MEDLINE yang membincangkan mengenai perkaitan di antara diet dan kanser usus 
        serta kolorektal. Daripada 26 laporan tersebut, 21 daripadanya menyokong bahawa 
        terdapat perkaitan positif di antara diet daging merah dengan kanser usus dan 
        kolorektal. Menurut kajian Brocton pada tahun 2000, risiko untuk mendapat kanser 
        usus adalah 35% lebih tinggi dengan pengambilan diet daging proses seperti sosej, 
        nuget dan daging burger berbanding daging merah yang belum diproses. Oleh itu, 
        pengambilan daging yang telah diproses dan daging merah perlu dihadkan dan boleh 
        digantikan dengan daging ayam, ikan dan kekacang seperti kacang dal dan kacang 
        kuda yang lebih selamat. 

     4.BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN - menurut kajian Gladys Block dan rakannya, 
        pada era 1990-an, masyarakat dunia mula mempunyai kesedaran untuk meningkatkan 
        pengambilan sayuran dan buah-buahan kerana percaya ianya akan mengurangkan 
        risiko untuk mendapat kanser. Masyarakat yang kurang makan sayuran dan 
        buah-buahan akan menghadapi 2 x GANDA risiko untuk diserang kanser termasuklah 
        kanser paru-paru. Perkara ini turut dibuktikan oleh Institut Penyelidikan Kanser 
        Amerika di mana dengan peningkatan diet buah-buahan dan sayuran akan menurunkan 
        sebanyak 20-33% kadar risiko mendapat kanser paru-paru termasuk golongan perokok. 
        Rahsianya adalah kerana buah-buahan dan sayuran kaya dengan kandungan fitokimia 
        yang bersifat pelindung seperti isoflavone, lycopene, selenium, flavonoids, 
        Beta-carotene, vitamin dan lain-lain. 

ok...itu serba-sedikit berkenaan diet yang sihat untuk mengelakkan kanser daripada berlaku..kite selalu dgrkan, mencegah adalah lebih baik daripada merawat..so beringat2 la dlm pemakanan dan cara hidup kite..as a nurse, pengalaman yg sy lihat kebanyakan pada stage terakhir kanser adalah sangat menyedihkan, xdapat diselamatkan lagi..sayangilah nyawa anda :)

EH, NANTI DULU...

nak tahu vitamin ape yang boleh melawan sel2 kanser?? nantikan entry seterusnyaa..

No comments:

Post a Comment