Tuesday 10 September 2013

mengepam semasa berkusus part 2

hai semua...sambungan entry sebelum ni deh haa..sebelum ni ade kabo pasal persediaan penyusuan sebelum berkursus,barang yg perlu di bawa dan sebagainya lah..so 3 hari kat sane (Klana Resort Seremban...beesstt) jadual mengepam mmg dah fix dgn waktu rehatla,senang skit kan kite nak manage time nak mengepam..

sedikit sebanyak timetable kursus di sana :-

8.30-10.30pagi  - kursus

10.30- 11pagi    - minum pagi (sesi pumping)

11 -  1tghari       -  kursus

1 - 2.30petang  -  makan dan rehat (sesi pumping)

2.30 - 4.30 petang - kursus

4.30 - 7malam - rehat (sesi pumping)

7 - 8.30malam - makan malam

8.30 - 10malam - kursus

10 malam         - minum malam dan rehat (sesi pumping)
   
1st pum ping session...smpai2 je trus pam sbb during journey x brhenti pam pun huhuhu..
Alhamdulillah...rezeki Auni..wpun xbyk mcm orang lain tp inila yg cukup utk Auni sbb die pun xbyk sgt minum mcm abg2nye...skali minum 2oz dan sejam setengah hingga 2jam lebih kurang die akan minum lagi..so mmg cukupla..deep freezer pun nk penuh dah hehe..

haa kalau tgk jadual atas ade 4sesi pumping during kelas..tmbah 2 lagi sesi pumping iaitu 6.30 pagi sebelum kelas startdan kul 2.30-3pagi...kene bgn utk pam ok..secara purata dalam 4 jam selang utk pumping..supaya dpt maintain supply..

syukur Alhamdulillah..stok yg dikumpul sepnjg 3 hari berkursus..
dlm polisterin tu stok susu yg dkumpul spnjg kursus, Alhamdulillah..xkira sbenarnye brp pek hehe..oh ye, nasib baik ade mini fridge dlm bilik hotel tu so mmg seng la nak simpan susu, kalau x jenuh nk p kafe minta die simpankan..

TIPS PUMPING SEMASA BERKURSUS

*ini memang base on experience saye la..

  1. sblm kursus kene make sure items yg perlu dibawa. cth : polisterin/ cooler box nak simpan susu, pam, botol susu (xpayah bwk byk, cukup dlm 2-4 botol utk sesi pam sahaja), plastik susu (ini bwk byk skit utk simpan susu, depends on brapa kali pam), sticker label, pen (hehe bende kecil je ni pun tp kalau x bwk haru la)
  2. ais? kalau saya, bwk mane yg ade ice pack tu,skit pun xpe sbb biasenye kat hotel boleh minta ice cube utk isi dlm polisterin.
  3. kene google @ call tpt penginapan utk tau sikit ttg facility yg disediakan. cth: mini fridge, tpt nak simpan susu
  4. kalau kursus kurang dari 5hari, xpayah bekukan susu sbb senang nak manage. cuma pastikan tahap sejuk je utk maintain suhu susu. kalau bekukan, takut nt kalau perjalanan jauh susu cair. TAPI kalau kursus lebih 5hari, nak xnak kene bekukan jgkla kan..so pastikan :
  • tpt nak bekukan susu tu ada..kalau nak harap kt mini fridge susah skitla sbb terhad..so minta jasa baik pihak hotel utk tumpang susu. LABEL TU PENTING dan kalau boleh simpan dlm plastik supaya xbercampur dgn bau2 mknn lain :)
  • ice cube cukup utk menampung kuantiti susu td, utk maintain susu supaya xcair..antara tips yg saye dpt, lapik polisterin @ cooler box dgn newspaper, then letak susu selang ngan ais, lapik dgn newspaper lg sebelah atas sblum tutup.newspaper tu fungsinye utk panjangkan lagi jangka hayat ais supaya bertahan..
  • tutup rapat2 supaya tahan lama sejuknye..kalau ade plaster lg bagus hehe,,
 itu sahaja la tips drpd saya...ade sape2 nak tmbah dialu2 kan hehe boleh kite berkongsi maklumat..  


No comments:

Post a Comment